Restaurant Catalunya neix de les ganes i la passió per la cuina i la gastronomia autòctones de les terres catalanes de la nostra família l'any 1967 a Vilagrassa, Lleida.

La nostra història és María Martínez Santiago: un sinònim d'empoderament, valor i superació. La Maria, nascuda l'any 1945 a O Lugariño (A Coruña) decideix, amb tan sols vint anys, emprendre el seu viatge cap a terres catalanes amb l'afany de prosperar en el món de l'hostaleria.

Tot i les dificultats que suposava en aquella època canviar de comunitat, a causa de les barreres lingüístiques, de comunicació i transport i el fet de deixar enrere tota la família la María accepta dirigit la cuina d'un restaurant de Ponts.

En aquest, s'envolta de la cuina, cultura i tradicions del territori i també coneix al seu marit, Julián Pérez Bautista nascut a Segura de la Sierra (Jaén) i que l'acompanyarà durant tota la seva trajectòria.

Al cap de poc temps, deixa Ponts per anar a Castellnou de Bassella, un poble avui en dia submergit sota les aigües del pantà de Rialb. L'any 1967 s'estableix a Vilagrassa i arrenda el seu primer establiment, el Bar Urgell. Finalment, l'any 1973 inaugura el Restaurant Catalunya i el regenta fins a l'any 2010 conjuntament amb una de les seves filles. Des del 2011, la Núria s'encarrega de la direcció de l'establiment amb el suport de la Maria i les seves dues filles: la Laia i la Raquel.

Durant tots aquests anys, tant la Maria com la Núria, han anat construint la identitat i els valors del restaurant: proximitat, qualitat i tradició, que encara perduren avui en dia i de cara a la tercera generació.